Musik

Ett rikt musikliv avspeglas i arkivet

Hos Smålands Musikarkiv finns stora samlingar med material om musiklivet i Kronobergs län i första hand, men även från övriga Småland och andra delar av Sverige. Arkivet har ingen genreavgränsning för vad som tas in i samlingarna, det är musiklivet i hela sin bredd som är uppdraget. I likhet med andra minnesinstitutioner så har det material som aktivt  eftersökts påverkats av förhistorien bakom arkivets tillkomst och den lilla personalstyrkans specialintressen och kompetenser.

När Smålands Musikarkiv inledde sin verksamhet 1992 fanns två större grundläggande musiksamlingar: Magnus Gustafssons folkmusikdokumentation och inventering av material samt Kronobergs regementes musikkårs musikalier. Folkmusiken i dess traditionella och moderna tappningar och de starka militära och civila blåsmusiktraditionerna i länet har även fortsättningsvis varit prioriterade områden för Smålands Musikarkiv. Från 2005 och ett drygt decennium framåt bedrev Leif Carlsson ett omfattande insamlingsarbete kring populärmusik.

Vid sidan av folkmusiken, blåsmusiken och populärmusiken finns även samlingar av konst- och kyrkomusik från tonsättare, orkesterföreningar, organister och körer. Men det är viktigt att komma ihåg att genregränserna är konstruerade. I praktiken har musik och människor rört sig mellan de olika områdena.

Materialet i arkivet samlingar är brokigt och omfattar allt från noter, personliga handlingar, föreningsmaterial, fotografier, ljud- och videoupptagningar, tidningsklipp till musikinstrument och andra föremål.