Smålands Musikarkiv har varit inblandande i produktionen av flera musik- och dansfilmer:
Smålands Musikarkiv har varit inblandande i produktionen av flera musik- och dansfilmer:
Se filmen: Axel och Edith – Musik i Syd Channel
Två av södra Smålands mest kända traditionsbärare av folkmusik var Axel Sjölander (1896–1981) och Edith Samuelsson (1907–1984). Axel bodde i en liten enslig stuga i skogen utanför byn Yttre Källehult och spelade både fiol och dragspel. Han var skomakare till yrket och byggde också fioler. Sjölandersläkten var känd för sin musikalitet och Axel var den siste representanten för en lång traditionskedja där hans far, farfar, farfarsfar och farfars farfar alla var spelmän.
Edith växte upp i byn Väderlanda i Nöbbele socken och flyttade senare i livet till Hovmantorp. Hon hade en outsinlig repertoar av visor. Merparten hade hon lärt av sin mor Matilda Johansson och sin mormor. Enligt egen uppgift hade hon minst ”femti skilligatrycksviser i huuvet”. Förutom visorna så spelade Edith munspel och enradigt dragspel. Hon var glad och slagfärdig och missade aldrig tillfället att berätta en rolig historia.
Ensemblen som framför Axel & Edith består av musiker från Kronoberg och Skåne. De fick uppdraget att skapa ett konsertprogram utifrån Axels och Ediths musik i Smålands Musikarkivs samlingar. Resultatet presenterades första gången på den digitala Korröfestivalen 2020.
Medverkande:
Miriam Andersén: cittra, slagverk, traversflöjt, sång
Anders Löfberg: cello, fiol, hardingfela, sång
Tina Quartey: slagverk, sång
Jonas Åkerlund: fiol, gitarr, sång
Se filmen: Christina Nilsson och folkmusiken
42 danser baserade på uppteckningar från Småland. Dokumentationen gjordes 1998 och ursprungligen publicerades dansfilmerna på videokassett i VHS-format. Nu är danserna digitalt tillgängliga som separata filmer, se Danser från Småland.
Se filmen, akt 1: Gubbanöjen och skaldevärk • Akt 1 – Musik i Syd Channel
Se filmen, akt 2: Gubbanöjen och skaldevärk • Akt 2 – Musik i Syd Channel
August Strömberg (1860–1947) i Jät var en en allkonstnär i ordets verkliga mening – klurig, vetgirig, egensinnig, musikalisk, äventyrlig, rolig och intellektuell. Han gick i sin faders fotspår och blev skomakare, samtidigt som han ägnade ett helt liv åt musik, diktande och berättande.
Föreställningen Gubbanöjen och skaldevärk, i två akter, bygger på Smålands Musikarkivs stora samlingar av vackra visor, svängiga låtar, underfundiga dikter och dråpliga berättelser.
Konserten spelades in i Jäts bygdegård Loke den 2 juli 2017. Konsertproduktionen var en del av Smålands Musikarkivs 25 års-jubileum.
Medverkande: musikerna Ulrika Gunnarsson, Magnus Gustafsson, Marie Länne Persson, Mats Sturesson och Anders Svensson. Mathias Boström var konferencier.
Se filmen: Kröningsbalens hits från 1772 – Musik i Syd Channel
Några av de bästa källorna till de menuetter som skrevs till festligheterna runt kröningen av Gustav III och Sofia Magdalena 1772 har koppling till musiklivet i Växjö från slutet av 1700-talet. I samband med att det 2022 var 250 år sedan kröningen gjorde violinisten Mårten Sundén (Musica Vitae) en edition av menuetterna till Levande musikarv, med historiska kommentarer av arkivchefen Mathias Boström. För Musik i Syd Channel spelades även in en film med de flesta bevarade menuetter.
Noterna finns på Levande musikarv: Kröningsmenuetter 1772 (Levande musikarv)
Se filmen: Sigfridsofficiet – Musik i Syd Channel
Foto: Torbjörn Ivarsson
På Sankt Sigfrids dag 2020, 15 februari, filmades en konsert för Musik i Syd Channel i en fullsatt Växjö domkyrka. Ensemble Gemma, under Karin Strinnholm Lagergrens ledning, sjöng ur Sigfridsofficiet tillsammans med vevlirasolisten Johannes Geworkian Hellman och Sankt Sigfrids Kammarkör, ledd av Yvonne Steen Ohlander. Musiken interfolierades av läsningar ur Sigfridslegenden av Thomas Ekelöf.
På 1200-talet skapades i Växjö sånger för att hylla Smålands apostel S:t Sigfrid. Dessa sånger tillhör den absolut äldsta bevarade musik som tillkommit i Sverige. Detta så kallade Sigfridsofficium sjöngs under den katolska tiden varje år på hans festdag den 15 februari, inte bara i Växjö stift utan i stora delar av det medeltida Sverige. I legenden om Sigfrid, som lästes i anslutning till sångerna, berättas om hur biskop Sigfrid reste från York och avslutade sina dagar som biskop i Växjö. Han reste enligt legenden även till Västergötland och döpte Olof Skötkonung (Husaby har utpekats som platsen för dopet). På sin resa från York hade Sigfrid med sig sina tre brorsöner Unaman, Sunaman och Vinaman, vilka dräps i ett nesligt illdåd. Deras huvuden göms av mördarna i ett kar som placeras i Växjösjön. Genom ett Herrens under tändes varsitt ljus över huvudena så att Sigfrid kan hitta dem. Dessa berättar för Sigfrid om vad som skett dem så att de skyldiga kan straffas.
Under medeltiden var de latinska sångerna och läsningarna av legendtexten till S:t Sigfrid utspridda över åtta gudstjänster under ett dygn, med start på kvällen innan Sigfridsmässodagen. I denna timslånga konsertversion berättas om Sigfrid och hans brorsöner i ett möte mellan ljuvlig gregoriansk sång på latin, trollbindande vevliraspel och läsningar i svensk översättning ur den dramatiska Sigfridslegenden. Sångernas framförande är baserat på forskning om hur kyrkosång kunde låta på medeltiden, men samspelet med vevlira och programmets upplägg är en konstnärlig gestaltning avsett att fungera i ett modernt konsertsammanhang.
Programbladet med sångtexterna på latin och i svensk översättning finns tillgängligt som pdf-fil.
I samband med konserten i Växjö domkyrka släppte Gemma en cd med Sigfridsofficiet, utgiven på Sterling Records i samarbete med Smålands Musikarkiv (tillgängligt via arkivets webbutik).
Konsertprogrammet och skivinspelningen tar tagits fram med anledning av Växjö stifts 850-årsjubileum år 2020 och stöds av Småland Musikarkiv/Musik i Syd, Växjö stift, Linnéuniversitetet och Växjö kommun. Filmproduktionen för Musik i Syd Channel har producerats av Smålands Musikarkiv/Musik i Syd med stöd av Växjö kommun.
Inledningen av Sigfridsofficiet i det s.k. Toresundsbrevariet från 1200-talet. Foto: Riksarkivet.
Vi vill också tipsa om andra intressanta filmer på Musik i Syd Channel som har koppling till det musikaliska kulturarvet i Kronoberg och Småland. Exempelvis:
Se filmen: En kvart från Nygatan 6: Bengt & Eva Löfberg – Musik i Syd Channel
En film med fiolspelmännen Bengt och Eva Löfberg i Århult. De har varit mycket betydelsefulla för utvecklingen av spelmansmusik och folklig dans i Småland från och med slutet av 1960-talet.
Filmen är en av serien med korta konsertfilmer som Musik i Syd producerade tillsammans med Folkmusikföreningen Valshuset 2020.
Se filmen: Viskonsert på Korrö – Musik i Syd Channel
Viskonserten har varit en självklar och viktig del av Korröfestivalen i decennier. Den har alltid gått av stapeln en sen festivalkväll i Korrö hantverksby i skenet av tända ljus. Här har folk i alla tider sjungit visor medan de har väntat på att få sitt mjöl malet och sina skinn garvade. Här har det utbytts låtar och visor i gränsbygderna mot Blekinge. Ronnebyån flyter kraftfullt fram och binder ihop land, hantverk och musik. En intimkonsert med folksångare från Kronoberg och Skåne.
Konserten spelades in för den digitala Korröfestivalen 2020.
Medverkande: Ulrika Gunnarsson, Marie Länne Persson, Kristin Jonzon, Anders Larsson och Stina Tobiasson.